Een kleine tuin wordt een mooie tuin!
In deel één van deze serie over de inrichting van kleine tuinen ging het over het concept als voorwaarde om een tuin met een sterke uitstraling te maken. Het tweede deel liet de ‘tips en tricks’ zien waarmee je je tuin optisch groter kunt laten lijken. In dit derde deel zal ik meer vertellen en laten zien over beplanting van kleine tuinen.
Beplanting van een kleine tuin
Het is een misverstand te denken dat in een kleine tuin geen bomen kunnen staan en er alleen kleine planten gebruikt kunnen worden. Wat het eerste betreft; dit is echt onjuist en wat het tweede betreft; gebruik juist in een kleine tuin planten die groot zijn!
Bomen voor kleine tuinen
Ik merk, als ik rond me heen kijk, dat er weinig bomen in tuinen gezet worden. Een gemiddelde achtertuin in een woonwijk maakt deel uit van aan elkaar geschakelde ruimten omgeven door houten wanden en veel gevels en ramen die overal op uitkijken. Weinig groen hoger dan 2,5m. Een gemiste kans! Een boom hoort er gewoon bij! Hij vormt het dak van de tuin waardoor die intiem en sfeervol wordt. Een boom is de beste schaduwplek die je je kunt voorstellen. Het is er koeler dan onder een parasol en koeler dan op een overdekt terras. Daarnaast is een boom een paradijs voor vogels en insecten als je tenminste de goede soort kiest. Heb je ooit het lichtspel van zonnestralen gezien wanneer deze door het bladerdak van een boom vallen? Een prachtige beleving! En als je je boom dan ook in de buurt van de gevel zet heb je een mooie manier gevonden om extra perspectief in je tuin aan te brengen (zie………..). Bovendien kun je je boom in de winter met vetbollen en pindaslingers versieren en vogels vlak bij huis lokken.
Welke boom moet je dan kiezen?
Ook al is je tuin wat kleiner dan nóg is er een geschikte boom te vinden. Ik denk dan niet direct aan de bolvormige boompjes die altijd passen. Op dit moment zijn ze weer ‘uit’ na de voorbije hype waarbij in elke tuin bol-aciaatjes of bolcatalpa’s te vinden waren. Kies voor een kleinere boom op stam of voor een groter uitgroeiende heester die in de loop der jaren wordt opgekroond tot een meerstammige parasolvorm. Je kunt er dan gewoon onderdoor lopen en zijn bredere kroon zorgt daarnaast ook nog eens voor extra privacy. Zeker belangrijk wanneer je in een nieuwbouwwijk woont met veel kleine achtertuinen die ook nog eens aan elkaar grenzen.
Omdat de tuin klein is, is er vaak maar ruimte voor één boom, die je dan ook nog eens het hele jaar kunt zien. Dan zul je dus moeten kiezen voor een ‘schaap met vijf poten’; een heel speciale boom die in minimaal twee, liefst drie seizoenen iets te bieden heeft; bloei, vruchten en een mooie herfstkleur. Misschien ook nog een mooie bast? Aantrekkelijk voor vogels of bijen?
Chionanthus virginicus Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ Acer palmatum
Magnolia ‘Elizabeth’ Malus ‘Evereste’
Kijk eens naar een Amelanchier (Krentenboom), Cercis chinensis ‘Shirobana’, Cercis canadensis ‘Forest Pansy, één van de vele Japanse esdoorns of Magnolia’s. Ook sierappels zijn ‘schapen met vijf poten’; overdadige bloei en vruchten die veel merels aantrekken. Stewartia monodelpha of Stewartia pseudocamellia zijn onbekender, maar hebben prachtige bloei en een super herfstkleur. Wil je meer kleine bijzondere bomen zien, kijk dan eens op de site van kwekerij Leemreize of kwekerij Halesia.
Als je tuin nu echt héél klein is, b.v. 20m², dan wordt het inderdaad lastig om een boom te vinden. Kies dan voor klimplanten over een schutting of langs een pergola om toch die nodige derde dimensie te krijgen. Er zijn zoveel leuke klimplanten!
In dit kader is nog meer te zeggen over het ‘vergroenen’ van de perceelbegrenzing. In een kleine tuin wordt je al snel geconfronteerd met de grenzen. En wie vindt het nu leuk om begrensd te worden……Als je je grenzen dan ook nog eens duidelijk laat zien in de vorm van kale houten schuttingen, dan voel je je wel helemáál opgesloten. Kies er dus liefst voor om die perceelgrens op te laten gaan in het groen. Dat voelt vele malen prettiger. Onderstaande foto is gemaakt in de voormalige achtertuin van collega ontwerper Carrie Preston. De groene grenzen maken dat je je niet opgesloten voelt in de smalle, niet zo grote tuin. een groot contrast met de andere foto van een tuin die ik aantrof in een nieuwe woonwijk waar de bewoners terecht zoveel moeite hadden met hun, bij de bouw van het huis zo opgeleverde, tuin’doos’. Vorig jaar hebben we er gelukkig een heerlijke tuin van gemaakt! Foto’s volgen als de tuin ver genoeg uitgegroeid is om op de foto te kunnen.
Een leuke andere tip om de grens met de buren vaag te maken, is om dezelfde beplantingselementen aan beide zijden van de grens te zetten. Het wordt dan onduidelijker waar precies de grens is.
De grens van de tuin is helemaal met klimplanten bedekt. In deze tuin wordt je geconfronteerd met de grenzen.
Dit voelt prettig. Het voelt hier niet fijn. Alsof je in een ‘doos’ zit.
Vaste planten
Heel vaak worden in een kleine tuin ook kleine planten met kleine blaadjes gebruikt. Eigenlijk zonder directe reden, maar kennelijk wordt gedacht kleine tuin, dus kleine plantjes. Dat klopt niet. Je kunt in een kleine tuin beter één plant zetten die opvalt door bijvoorbeeld groot blad, dan 10 kleine planten. Het effect is veel groter. Omdat in kleine tuinen door de omliggende gevels vaak relatief veel schaduwplaatsen zijn is de keuze aan planten met flink blad groot genoeg. Denk aan Astilbe tabularis (Tafelbad), Rodgersia (Schout bij Nacht) of Podophyllum (Voetblad).
Zelfs de Fatsia die vaak als kamerplant gebruikt wordt kan buiten op een (half)schaduwplekje soms uitgroeien tot een stevige struik. In een strenge winter kan hij wat invriezen en is dan vanzelf weer wat kleiner.
Volgende blog verschijnt rond Koningsdag, eind april 2018; ”Oranje-Boven” border.
© Oxalis tuinontwerpen 13 april 2018