‘Oranje boven’ border

groot blad is zeer geschikt om in kleine tuinen te gebruiken
Kleine tuin. Mooie tuin (deel 3)
13/04/2018
paardenbloem bloem
Onkruid in je tuin herkennen
13/05/2018
oranje bloeiende plantcombinatie voor een border

‘Oranje boven’ border

Oranje border
Speciaal voor morgen, voor koningsdag, heb ik een border gemaakt in oranje kleuren!
Ton sur ton; in diverse nuances oranje. Echt oranje, oranje-rood en oranje-geel.
Hoop dat, behalve onze koning van Oranje, iedereen het mooi vindt! Feestelijk en warm! Wat zal de wereld gezelliger en vrolijker zijn als we dit állemaal zouden doen!

In subtropische en tropische landen is het veel vanzelfsprekender om huizen van allerlei kleuren te voorzien. Warm okergele, terra bruine en soms zelfs roze muren, terwijl wij vooral grijze en donkerbruine gevels hebben. Wat is dat toch dat dit bij ons eigenlijk niet gebruikelijk is? Noch in huis, noch buitenshuis. Is het ons grijzige weer en de lichtval in de noordelijke landen of ons karakter…..? Overigens heb ik wel de indruk dat veel bloemen en planten uit exotische gebieden ook feller geel en oranje rood van kleur zijn. Zou het niet leuk zijn om gewoon eens een lekker gedurfde, karaktervolle oranje border te maken!

Wie wil een oranje bloeiende border?
Weinig mensen lijken gecharmeerd te zijn van gele of oranje bloemen. Elke kweker en elke tuinontwerper kent opdrachtgevers die je op het hart drukken deze kleur bloemen niet te verwerken in een border. Voor mij onbegrijpelijk omdat ik juist van deze kleuren houd. Ook al is het buiten grijs  en schijnt de zon niet, dan kun je hem in je eigen tuin laten schijnen door geel of geel oranje kleurige bloemen te kiezen. Wat een feest! Alsof de zon opgaat!

Ik zou iedereen aanraden eens met andere ogen te kijken!

Om je enthousiast te maken een speciaal voor Koningsdag 2018 gemaakte Oxalis borderplan in koningskleuren!

 

compositie van oranje bloeien die bloeien in het voorjaar       compositie van oranje bloemen die bloeien in de zomer       compositie van bloemen die oranje bloeien in het najaar

 

Oranje border stijlvoller maken? Koninklijk sjiek?
Zo’n spetterende oranje border kan overweldigend zijn. Voor sommigen is het misschien een beetje té! Wil je hem graag een beetje ‘afblussen’ en sjieker maken, voeg dan veel groen blad toe en her en der een klein roodbladig accent van bijvoorbeeld Heuchera of een struik met auberginekleurig blad. Door de toevoeging van blad dun je het oranje als het ware uit. Blad, zeker groter blad, brengt daarnaast ook rust in een border. Crèmekleurige bloemen combineren heel mooi en verzachten het oranje. Zeker als ze pluimvormige bloeiwijzen hebben. Je ziet het al in de twee laatste foto’s hierboven; in de middelste is Artemisia lactiflora ‘Elfenbein’ gebruikt als crèmekleurige pluim en in de laatste Heuchera villosa ‘Chantilly’. Ook de toevoeging van grassen met pluimvormige aren, zoals het hoge en vroegbloeiende Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ of nog subtieler Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’. Deze heeft een crèmekleurige streep in het blad!

Namen weten?
Lijkt het je een goed idee om zo’n border in je tuin te maken en wil je graag weten hoe de planten in deze compostie heten, stuur dan even een mail naar info@oxalis-tuinontwerpen.nl. Ik stuur je met plezier de namen van deze planten!

 

© Oxalis tuinontwerpen 26 april 2018

Rond half mei volgt een blog over onkruid herkennen.

Delen wordt gewaardeerd!