Jaarrond mooie border met 5 soorten planten

Ritme, muziek van de tuin
29/07/2018
In de winter ook genieten van je tuin 1
14/01/2019

WIL JE OOK EEN JAARROND MOOIE KLEURRIJKE BORDER?

Allereerst excuses dat deze blog later verschijnt dan was aangekondigd. Veel opdrachten voor ontwerpen en beplantingsplannen en een week vakantie zijn de oorzaak. 

‘Less is more’
In de voorgaande blog, ritme is de muziek van de tuin, liet ik zien hoe belangrijk herhaling in een tuin is. Kies je voor je borders, zeker als deze minder groot zijn, teveel soorten planten dan is het heel moeilijk om ritme te krijgen; er is immers maar beperkte ruimte. De keuze voor teveel verschillende soorten planten leidt daarnaast ook vaak tot verlies aan zeggingskracht.
Ook hier geldt dus; ‘less is more’

Met 5 vaste planten een jaarrond bloeiende mooie border
Dat je met 5 goed gekozen vaste planten, toch een jaarrond bloeiende border kunt maken, laten onderstaande foto’s zien. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat er naast 5 vaste planten ook bloembollen gebruikt zijn voor voorjaarsbloei. Bloembollen kunnen tussen de vaste planten ingeplant worden en nemen bijna geen ruimte in beslag. Daardoor mis je nauwelijks plaats voor de vaste planten. Een kleine tuin met meerdere borders krijgt de meeste zeggingskracht als je alle borders met dezelfde planten invult. Houd je van meer variatie, dan zou je één of twee planten kunnen kiezen die in alle borders terugkomen en zo deze met elkaar verbinden.

Ik maakte deze combinaties op kleur ooit voor een facebook pagina, vandaar dat ze in het Engels zijn. Hoop dat dat geen bezwaar is. Onder elke foto van elke plant staat de Latijnse naam en tussen haakjes de bloeimaand.

         

5 vaste planten borders in 3 verschillende kleurcombinaties
(klik op de foto om het te vergroten zodat je de namen en bloeitijden kunt zien)

Aanvulling
Natuurlijk zou je er 1 of 2 soorten eenjarigen tussen kunnen zaaien. In de gele en oranje-gele combinatie zou dat gele of oranje Meconopsis (schijnpapaver) kunnen zijn, terwijl in de andere combinaties paarse of roze akelei mooi is. Vanzelfsprekend kunnen de borders ook nog aangevuld worden met kleur op hoogte van bloeiende klimplanten zoals Clematissen of klimrozen.

 

De volgende blog verschijnt rond de derde week van september 2018

© Oxalis tuinontwerpen 2 september 2018

Delen wordt gewaardeerd!