In de winter ook genieten van je tuin 1

Jaarrond mooie border met 5 soorten planten
03/09/2018
In de winter ook genieten van je tuin 2
11/02/2019

Deel 1; spannende lijnen en vormen

In de winter is je tuin vaak niet zo gezellig. Voeg daar grijsgrauw regenweer bij en je winterdip is al snel een feit. Ik wil je laten zien dat dat niet hoeft. Een wintertuin is natuurlijk altijd minder aantrekkelijk dan in de zomer, maar een saaie bruine en platgeslagen boel hoeft het niet te zijn. Er zijn drie manieren om voor een boeiende wintertuin te zorgen. Spannende lijnen en vormen in het ontwerp (deel 1) voldoende wintergroene elementen (deel 2) en slimme aanplant van winterbloeiende en geurende beplanting (deel 3) bieden uitkomst. Immers alle groen, kleur en geur vallen in deze periode op.

Ontwerp
Het ontwerp van je tuin is de basis van alles en het is dus belangrijk daar goed naar te kijken zodat je tuin de komende 20 jaar nog steeds voldoet aan al je wensen. Een van de belangrijkste dingen is het spel van lijnen en vormen. Willekeurig kronkelende lijnen houden je aandacht niet vast. Spannende lijnen die iets met elkaar te maken hebben en samen een spel spelen, doen dat wel. Juist in de winter zijn de lijnen in de tuin van extra belang om hem boeiend te laten zijn. Voeg behalve lijnen ook hoogteverschillen toe en het wordt extra leuk.

Op bovenstaande foto zie je twee hagen die achter elkaar gelegen zijn en in hoogte verschillen. Wat een boeiend beeld, zeker als er nog eens extra nadruk op valt als het gesneeuwd heeft.

Juist in de winter komen ornamenten extra goed uit. Het hoeven geen kostbare kunstwerken te zijn. Alles wat je mooi vindt, is goed. Hoe duidelijker en aantrekkelijker de vorm hoe leuker wat mij betreft. Overdrijf het niet. Sommige mensen zetten veel te veel ornamenten in hun tuin; tuinkabouters, vogeldrinkschalen, oude zinken teilen, enzovoort, enzovoort. Teveel van het goede. Iets wat de moeite waard is, duldt geen concurrentie en sterker nog; verdient alle aandacht.

Boeiende wintersilhouetten
Een goed ontwerp en het plaatsen van de juiste ornamenten op de juiste plaats zijn manieren om je wintertuin boeiend te maken, maar er zijn ook subtielere elementen. Silhouetten van afgestoven planten kunnen heel mooi zijn en voor de oplettende waarnemer iets zijn om van te genieten vooral als het geijzeld of gesneeuwd heeft. Ook dat is heeft eingelijk te maken met boeiende ‘lijn’. Sommige planten zijn fameus; brandkruid, hortensia’s en sommige grassen.

     

De volgende blog, deel 2 van deze serie over de boeiende wintertuin, verschijnt begint febr. 2019

© Oxalis tuinontwerpen 12 januari 2019

Delen wordt gewaardeerd!