Uitnodigende Vijvertuin

Vijvertuin

Deze zijtuin op het noord-westen werd nooit gebruikt en zag er triest, verlaten en deprimerend uit. Opgesloten door schuttingen en muren, koud en kil. Wat een uitdaging om er niet alleen een leefbare tuin van te maken, maar een tuin waar de bewoners zelfs met heel veel plezier gebruik van zouden maken. Een tuin die uitnodigt, vriendelijk en zacht qua lijn en sfeer is, een tuin waar je je fijn voelt.

Het ontwerp voor deze tuin werd gebaseerd op ovalen en daarvan afgeleide lijnen. Door de ovalen iets schuin te leggen werd de ruimte optisch vergroot. Een ondiepe vijver omgeven door cortenstaal randen buigt zich als een waterspiegel om het terras heen. De flagstones die eerder de hele tuin vulden, zijn hergebruikt in de vorm van een rond terras. Dit terras wordt subtiel doorsneden door twee smalle strips cortenstaal om de gebogen lijnen van het ontwerp niet te onderbreken. Het grote tafelblad, samen met de bamboe en het Japanse siergras Hakonechloa, zorgt ervoor dat de beplanting rond de vijver weelderig en aantrekkelijk oogt. Passend bij het water. Naast deze groene tinten zorgen blauw, limegroen en wit van de vaste planten en bloembollen ervoor dat er jaarrond een rustige en stijlvolle sfeer is.
De bewoners zitten nu vaak en veel in deze tuin en genieten ervan! Missie geslaagd, dus!

Gepubliceerd in

Groei en Bloei januari 2017

uitnodigende vijvertuin-locatie Bergen (Lb)-opp. ca 70m²-ontwerp 2015-fotografie Jeanne van Rijs-aanleg opdrachtgever i.c.m. Haentjes Tuinen en Meer