Tuinontwerp Cuijk en omgeving

Tuinontwerp Cuijk

Kennismaking

Naast het bezoeken van deze website is een persoonlijke kennismaking onontbeerlijk. Tijdens het eerste gesprek vertelt u wat u van uw tuin verwacht en vertel ik over mijn werkwijze, de mogelijkheden en bijbehorende tarieven.

Wanneer het van beide zijden ‘klikt’ en u vertrouwen hebt in mij als persoon en als ontwerper, praten we verder. Hiervoor neem ik uitgebreid de tijd, omdat dit misschien wel de belangrijkste stap is in de voorbereiding. Het vervolgtraject verloopt stapsgewijs: eerst komt het ontwerp en de vormgeving van de tuin aan de orde, vervolgens de invulling met beplanting, dan de aanleg van de tuin en als laatste het onderhoud. Al deze stappen neem ik samen met u door. Stapje voor stapje naar de mooiste tuin van Cuijk!

Inventarisatie van tuinwensen en mogelijkheden

Hoe gebruikt u uw tuin, waar wordt u blij van als u in een tuin bent, wat wilt u in uw tuin beleven? Hoe ziet de directe omgeving van de tuin eruit, welke stijl heeft uw huis? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden. Samen zoeken we vervolgens naar een concept, een thema dat past bij u en uw nieuwe tuin. Dit idee kan gebaseerd zijn op iets dat u bezig houdt of iets waartoe de tuin aanleiding geeft. Alles in het ontwerp, de materialen en de beplanting zal zoveel mogelijk binnen dit concept gekozen worden. Hierdoor ontstaat een sterk beeld en dat geeft zeker in een kleinere tuin een ruimtelijk resultaat. Op deze manier ontstonden Oxalis tuinen met de titel ‘vierkant rond de kersenboom’, ‘de gulden snede’, ‘omsloten ruimte’ en ‘met velen’.

In vervolg op het inventarisatiegesprek bij u thuis in Cuijk wordt een uitgebreide opdrachtomschrijving, planning en offerte voor de kosten van het ontwerp gemaakt. Zodat u weet waar u aan toe bent.

Compleet ontwerptraject in Cuijk

Ik maak een ontwerpschets die de mogelijkheden laat zien voor inrichting van de nieuwe tuin. Tijdens een persoonlijk gesprek licht ik de schets toe met beeldmateriaal. Mocht dit schetsontwerp u niet aanspreken, dan hebt u binnen de offerte eenmaal de mogelijkheid om een nieuwe ontwerpschets gebaseerd op een ander idee te laten maken.

Kunt u zich vinden in het schetsontwerp maar wilt u kleine aanpassingen, dan zorg ik ervoor dat die ontwerptechnisch verantwoord worden doorgevoerd.

Indien gewenst maak ik driedimensionale tekeningen die, naar ervaring leert, een goed beeld van uw toekomstige tuin geven. U weet dan nóg beter waarvoor u kiest.

Het definitieve ontwerp ontvangt u digitaal. Hierin zijn de lijnen en functies aangegeven, de gekozen materialen en blikvangers als bomen en hagen. Daarnaast ontvangt u een gelamineerde werktekening met de maatvoering en eventueel een stappenplan.

Van ontwerp naar tuin

Op basis van het definitieve ontwerp kunt u de tuin zelf aanleggen of de aanleg uit handen geven. Misschien kent u een hovenier in Cuijk, die dit voor u kan verzorgen. Misschien wilt u bepaalde dingen zelf doen en de rest uitbesteden. Ik kan u introduceren bij Jeroen Haentjes, de hovenier waarmee Oxalis graag samenwerkt. Al een aantal van de tuinen die we samen maakten, zijn in tijdschriften gepubliceerd.

Wanneer u geen zorgen wilt hebben over de aanleg van uw tuin, raad ik u aan een aantal uur begeleiding mijnerzijds in te kopen. Samen met de hovenier spreken we dan het ontwerp door en tijdens de aanleg kom ik kijken hoe één en ander verloopt. U weet dan zeker dat uw tuin aangelegd wordt zoals bedoeld in het ontwerp.

Follow up

Eén tot twee jaar na aanleg van de tuin kom ik kijken bij u in Cuijk hoe het is geworden en hoor ik graag uw ervaringen. De kosten van dit bezoek zijn opgenomen in de kosten van een compleet ontwerp.

Velen vinden het prettig als we daarna elk jaar samen door de tuin lopen en kijken naar eventuele aanpassingen. Vragen over het onderhoud komen dan vanzelf aan de orde. Zo nodig leer ik u uw roos te snoeien en de beplanting op orde te houden. Dit zegt meer dan een heel verhaal op papier. Als u uw tuin goed kunt onderhouden, houdt u plezier in uw tuin!

Kortdurend schetstraject

Wanneer u alleen behoefte hebt aan ideeën of over een minder groot budget beschikt, dan kan een enkelvoudige schets helpen. Naar aanleiding van een gesprek teken ik een schets waarop de ideeën voor de nieuwe inrichting zijn aangegeven. Aan de hand van deze schets kunt u zelf uw tuin aanleggen.

Adviesgesprek over uw tuin in Cuijk

Bent u niet tevreden met uw huidige tuin en/of beplanting, dan is het wellicht prettig om samen naar uw tuin te kijken en te bespreken wat anders zou kunnen en hoe u dit bereikt.

Beplantingsplan en beplantingscombinaties

In de loop der jaren heb ik mij gespecialiseerd in het maken van mooie plantcombinaties voor borders. Dat vereist gevoel voor kleur en vorm, een brede kennis van planten en veel ervaring. Als u op dit moment teleurgesteld bent in uw borderbeplanting, dan realiseert u zich hoe lastig het is om zelf een zorgvuldig opgebouwd beplantingsplan te maken met jaarrond bloeiende borders als resultaat. Het investeren in een goed beplantingsplan verdient zichzelf dan ook snel terug!

Een Oxalis beplantingsplan in Cuijk wordt in nauw overleg met u gemaakt; de kleur en stijl van de beplanting stellen we samen vast. Dan maak ik een beplantingsvoorstel en licht dat toe met beeldmateriaal per seizoen. U weet dan veel beter wat u mag verwachten.

Na goedkeuring van dit voorstel worden de gekozen planten vakkundig gecombineerd, verdeeld en uitgeteld. U ontvangt een gelamineerde werktekening voorzien van instructies. Hiermee kunt u zelf aan de slag.

Vanzelfsprekend kan ik ook zorgen voor de levering van de planten en het uitzetten van de beplanting volgens tekening waarna de hovenier of u zelf kunt planten. Op die manier weet u zeker dat u de juiste planten op tijd krijgt en dat deze op de vereiste wijze worden geplant.

Tuinonderhoudsplan Cuijk

Natuurlijk wilt u uw nieuwe tuin jarenlang mooi houden en ervan genieten. Geen enkele tuin, hoe arbeidsvriendelijk ook, kan zonder onderhoud. Maar als u weet wanneer en hoe u uw tuin en haar planten moet verzorgen, kost dit echt niet zoveel tijd.

Groene vingers bestaan voor een deel uit kennis en voor een deel uit het genieten van de tuin en haar beplanting. Een goed onderhoudsplan helpt en is dubbel en dwars de moeite waard om in te investeren. Op verzoek maak ik een speciaal op uw tuin geschreven onderhoudskalender waarin de werkzaamheden per maand precies zijn beschreven. Velen werken hier al jarenlang mee en het geeft hen veel plezier en gemak.

Tarieven

De kosten van het professioneel laten ontwerpen van uw tuin verdient u absoluut terug. Een goed ontworpen tuin gaat minimaal 20 jaar zonder problemen mee. Er is immers samen met u over nagedacht en uw wensen zijn op een creatieve en vakkundige manier gerealiseerd tot een tuin, waarbij u ook een onderhoudsadvies en follow up heeft.

Het is zonder nadere kennismaking niet mogelijk om een tarief voor een ontwerp vast te stellen. Ik werk niet met standaardtuinen en kan dus ook geen standaardtarief noemen. Toch wilt u natuurlijk weten waar u financieel aan toe bent en in het kennismakingsgesprek wordt dat zeker duidelijk.