Prairieborder

Rond de verbouwde boerderij in landelijk gebied ligt een grote tuin met een prachtige invulling; een enorme vijver met ruime vlonder, gazon met lange rijen van Gleditsia’s en Pennisetum als onderbegroeiing en diverse bijgebouwen.

De ruime voortuin van minimaal 250m² was in het verleden compleet begroeid met Pennisetum alopecuroïdes (lampepoetsersgras). Hiermee wilde de toenmalige ontwerper van de tuin waarschijnlijk aansluiting vinden bij het weidelandschap aan de overzijde van de straat. De beide eigenaren werden hier echter niet blij van; er kwam veel onkruid tussen het siergras, er ontstonden open plekken en eigenlijk vonden ze het erg saai.

Alle Pennisetums werden eruit gehaald en vervangen door gazon. Zij sloten de voortuin af met een halfhoge beukenhaag, de Buxuswolken langs het pad naar de voordeur werden gehandhaafd, net als de oude knotlinden bij de voorgevel. Aan mij werd de vraag gesteld om een lange smalle natuurlijke ogende border te maken parallel aan de beukenhagen.
De planten voor de nieuwe border werden gekozen op hun natuurlijke karakter, gemengd met diverse siergrassen en willekeurig door elkaar heen geplant. Na het toevoegen van heel veel bloembollen werd alles afgedekt met een 7 cm dikke lavalaag. Deze onderdrukt onkruid, reduceert de vochtverdamping vanuit de bodem en zorgt ervoor dat de bodem bij felle regen niet dichtslaat. Een dergelijke beplanting mag zelf zijn eigen evenwicht vinden al blijft menselijk ingrijpen en terug knippen af en toe wel noodzakelijk.

In afgelopen jaren werden, in overleg met beide opdrachtgevers, steeds andere delen van de tuin voorzien van meer kleur en fleur.

prairieborder-locatie Mill en Sint Hubert-oppervlak ca. 40m²-ontwerp 2013-fotografie Jeanne van Rijs 1 jaar na aanplant