Pijpenla tuin; lang en smal

Het vooroorlogse huis is verbouwd en voorzien van een ruime en moderne veranda. Die combinatie van modern en klassiek komt in de tuin terug. Moderne, antraciet kleurige terrassen van gegoten en geschuurd beton worden gecombineerd met fijn grind, vastgelegd in honingraatraster. Een prima manier om overtollig regenwater, waar de bewoners eerder af en toe een ondergelopen tuin aan te danken hadden, snel af te voeren. De strakke, verzinkt stalen borderranden ogen modern en strak. De beplanting oogt natuurlijk en bestaat uit sterke hogere grassen en kleurige vaste planten. Het hele jaar valt er iets te beleven; van het vroege voorjaar tot de late herfst waarna de pluimen van de uitgebloeide siergrassen in de winter het beeld in de tuin bepalen.

De 40m lange en gemiddeld 10m brede tuin is in de lengte in meerdere delen verdeeld. Elk deel heeft zijn eigen functie en beleving. Zo grenst de schaduwrijke veranda aan een ruim, zonnig gelegen terras met rondom beplanting. Daarna komt de snoeptuin met de appelboom, de kruiden, aardbeien, rabarber en rode bessen. Vervolgens kom je in de uitbundige bordertuin met in het midden een gazon met asymmetrisch een meerstammige Liquidambar, die op den duur het zicht op de aangrenzende huizen zal blokkeren. Hoge siergrassen en vaste planten mengen zich rondom door elkaar. Er zijn niet heel veel soorten gebruikt waardoor dezelfde planten herhaald kunnen worden en er eenheid ontstaat. Helemaal achterin de tuin is een werkruimte en een houtschuur met mooi opgestapeld hout. Doordat in de hele tuin dezelfde planten in blauw, blauwpaars en geel gebruikt zijn vormen alle delen van deze tuin samen toch een geheel.

De tuindelen worden van elkaar gescheiden door hagen van Miscanthus sinensis ‘Morning Light’. Dit betekent dat de tuin er ruimtelijk gedurende het jaar steeds anders uitziet. Als de grassenhagen eind februari geknipt worden, is de tuin open en overzichtelijk om zich in de zomer steeds meer te sluiten tot een intiemer geheel. Als de nu nog jonge bomen in de tuin verder uitgroeien zal die omslotenheid in de zomer nog meer voelbaar zijn.

pijpenla tuin-locatie Boxmeer-oppervlakte ca. 350m²-ontwerp 2015-fotografie Jeanne van Rijs-aanleg Haentjes Tuinen en Meer