‘Out of the Box’ tuin

'Out of the Box' 

Beide opdrachtgevers voelden zich opgesloten in hun tuinruimte omgeven door houten schuttingen die aanvoelde als een doos zonder de deksel. Het was voor mij als ontwerper, al snel duidelijk dat het concept ‘Out of the Box’ zou zijn. Zowel letterlijk als figuurlijk. Er moest een oplossing worden gevonden om dat opgesloten doos-gevoel te doorbreken.

De wanden van de tuinen werden zoveel mogelijk ‘groen’ om de begrenzing minder zichtbaar en voelbaar te maken. Een ondiepe vijver en moeras met stapstenen is centraal in de tuin gelegen. De vijver en haar beplanting lokken veel libellen en andere insecten. Water trekt altijd de aandacht; je blijft ernaar kijken of je wilt of niet. Verder is de vijver over de totale breedte van de tuin gemaakt en liggen de stapstenen deels diagonaal in de vijver wat voor een optisch ruim effect zorgt.  Het gebruik van grind oogt rustig, is duurzaam en zorgt ervoor dat de tuin groter oogt. Zelfs in de vijver is het grind doorgetrokken. Met enkele, wat grotere stenen, wordt het op zijn plaats gehouden en ontstaat een speels effect.

De uitgekozen planten sluiten naadloos aan bij de sfeer van water; veel planten met lijnvormig blad (siergrassen, Irissen, Hemerocallis) en veel planten met groot blad, zoals Darmera peltata. Door dit te doen wordt alles een vanzelfsprekend geheel met een sterke uitstraling.

Het vertrekpunt bij het ontwerpen van de tuin was het concept, het basis-idee ‘Out of the Box’. Het grappige is nu dat ‘Out of the Box’ uiteindelijk ‘In the Box’ blijkt te zijn. Het ontwerp, de vijver, de beplanting en de moerasranden trekken zo sterk de aandacht dat niemand meer naar de omgeving met de vele huizen kijkt en de tuin door iedereen als een heerlijke en ruime tuin wordt ervaren.

Dit was de eerste keer dat deze tuineigenaren een tuin door een ontwerper lieten inrichten. Familie en vrienden vonden die keuze aanvankelijk wat overdreven en niet nodig, maar zijn nu, na aanleg, unaniem van mening dat de tuin prachtig geworden is. Buren vragen vaak of deze tuin niet groter is dan hun eigen achtertuin waarop het antwoord steevast is dat dat niet het geval is. Familie, vrienden en buren zijn het er intussen over eens dat het absoluut de moeite en investering waard was om een ontwerper te vragen een goed en doordacht plan te maken.

Kleine achtertuin-locatie Boxmeer-oppervlakte ca. 60m²-aanleg 2017-fotografie Jeanne van Rijs-aanleg hoveniersbedrijf Haentjes Tuinen en Meer