Natuurlijke Passende Tuin

Natuurlijk in het landschap passende tuin

Deze Oxalis tuin in Oosterhout bij Nijmegen werd aangelegd bij een nieuw gebouwd, vrijstaand huis dat grenst aan een sloot en weilanden met koeien. Een bij de bouw gerealiseerde betonnen muur splitste de tuin in twee delen met een onderling niveauverschil van ca. 1,2m. De bewoners wisten één ding zeker; ze wilden een losse natuurlijke beplanting en de tuin moest zoveel mogelijk milieuvriendelijke en onderhoudsarm zijn.

Een verzinkt stalen trap overbrugt het aanwezige hoogteverschil en zet zich voort in het roosterpad naar de vlonder boven de sloot. De regenwaterafvoerbuizen zijn afgekoppeld en aangesloten op een ondergrondse PVC buis die regenwater via een verhoogde waterbak naar de sloot afvoert. Een duurzame manier om regenwater creatief te gebruiken en niet op het riool te lozen.

Een lange houten bank in de schaduw van een Cornus controversa is multifunctioneel; een element om op te zitten/liggen of bij een feest een buffet op klaar te zetten. Daarnaast werkt hij ook sterk ruimtelijk en vergroot optisch de diepte van de boventuin.

De beplanting is samengesteld uit ‘random’ door elkaar gezette natuurlijk ogende planten. De planten sluiten qua tint aan bij de meest voorkomende kleur van de oever van de sloot en de weilanden; het geel van lissen, dotterbloemen, paardenbloemen en boterbloemen. In het voorjaar kleurt de border zachtgeel om in de loop van het jaar steeds intenser geel te worden. Siergrassen bewegen voortdurend, kleuren in de herfst donkergeel en vormen in het najaar nog lange tijd goede silhouetten. De beplanting is afgedekt met een lavalaag waardoor onkruid minder kans heeft en de borders na aanleg van de tuin vrijwel nooit meer water nodig hebben; de lavalaag reduceert de verdamping vanuit de bodem in flinke mate.

In het eenvoudige ontwerp van deze strak vormgegeven tuin zijn de lijnen en vormen minimaal om de beplanting zoveel mogelijk ruimte te gunnen. Toch zijn er duidelijke elementen zoals verzinkt stalen borderstrips, een lange houten bank en een terras van betonnen tegels met brede voeg afgevuld met grind, aanwezig. Die ‘harde’ elementen zijn mijn inziens essentieel om tegenwicht te bieden aan de lossere beplanting.

Het succes van deze combinatie van structuur en losse natuurlijke beplanting in zachte geel tinten heeft zich intussen al bewezen in meerdere publicaties over deze tuin.

Gepubliceerd in

30 TUINONTWERPEN ongewone ontwerpen voor een gewone tuin

Carolien Barkman, Bernadette den Bieman, Carrie Preston, Jeanne van Rijs; Uitgeverij Forte,
ISBN 9768 94 6250 111 9 (2016)

Bloem en Plant Tuinontwerp Special voorjaar 2013

Home and Garden mei 2012

natuurlijk passend-locatie Nijmegen-oppervlak ca 100m²-ontwerp 2010-fotografie Jeanne van Rijs-aanleg Haentjes Tuinen en Meer