Onkruid in je tuin herkennen

oranje bloeiende plantcombinatie voor een border
‘Oranje boven’ border
26/04/2018
chelsea chop bij Phloxen om de bloei te verlengen
Planten die lang bloeien
29/05/2018
paardenbloem bloem

Herken je het onkruid in je tuin!?

Sommige Oxalis blogs gaan over het ontwerpen van tuinen, andere over beplanting en weer andere over tuinonderhoud. Zo hoop ik voor iedereen iets leuks en boeiends te bieden. Bruikbare informatie voor je eigen tuin en bij het tuinieren. Vandaag gaat de blog over iets dat iedereen heel vervelend vindt! Onkruid in je tuin!

Is dit onkruid?
Welke van deze drie onderstaande bloemen wordt beschouwd als onkruid?

helianthus 'Lemon Queen', zonnige standplaats, 2m hoog  paardenbloem bloem  Silphium perfoliatum

Qua schoonheid kunnen ze alle drie doorgaan voor de mooiste gele bloem maar de middelste, de paardenbloem, wordt onkruid genoemd terwijl de andere als goede tuinplanten hun sporen verdiend hebben. In het algemeen worden díe planten die je níet in je tuin wilt hebben, maar daar spontaan veelal spontaan komen, onkruid genoemd. Ze zijn niet gewenst omdat ze zich zaaien, ondergronds via wortelstokken verspreiden of op een andere manier voor ons vervelend zijn. Denk aan de vervelend prikkende brandnetel. We proberen ze met man en macht te weren uit onze tuin. Maar hoe weet je nu of iets onkruid is of niet? Weten wat al dan niet onkruid is, stoelt deels op kennis en deels op ervaring. Om je onkruidkennis te vergroten, heb ik hieronder foto’s gezet van veel voorkomende onkruiden. De ervaring moet je zelf opdoen….!

  look zonder look bloem  look zonder look blad

veldkers, een veelvoorkomend onkruid  stinkende gouwe  winde, een lastig te bestrijden onkruid  witte dovenetel. Blad lijkt voordat hij bloeit wel wat op brandnetel

brandnetel  klaver  paarse dovenetel

heermoes, Equisetum arvense  bloeiwijze van heermoes  speenkruid blad

blad van hondsdraf  hondsdraf bloem  kleefkruid

paardenbloemblad  Duschesnea, een via uitlopers woekerend onkruid  Stellaria media (muur). Redelijk makkelijk verwijderbaar onrkruid  levermos. Indicatie van verstoorde bodemstructuur

Onkruid heeft ook goede eigenschappen
Overigens zijn planten die wij niet in onze tuin willen wel geliefd bij sommige dieren zoals b.v. vlinders. Denk aan de brandnetel die de waardplant is van de gehakkelde Aurelia en de Atalanta. De rupsen van deze vlinders gebruiken de brandnetel om te eten. Look zonder Look is de waardplant voor het mooie oranjetipje.
Veel onkruiden zijn  eetbaar of hebben een geneeskundige eigenschap. Van brandnetel en zevenblad kun je heerlijke soep maken. Daarnaast is het drinken van brandnetelthee bloedzuiverend. Fijngewreven weegbreeblad helpt prima tegen de jeuk als je gestoken bent door een brandnetel. 

Hoe bestrijd je onkruid?
Er zijn twee soorten onkruid; één- en tweejarig onkruid en overjarig onkruid
Het eenjarige onkruid kiemt in het voorjaar, groeit snel, bloeit en schiet in het zaad. Bestrijd dit onkruid door het tijdig te wieden. Wees er op tijd bij voordat het in het zaad schiet. Immers één plant zorgt voor heel veel nakomelingen. Tweejarig onkruid  (denk aan vingerhoedskruid) doet hetzelfde maar kiemt vaak al rond augustus, overwintert en bloeit/zaait in de zomer erna.

Meerjarig of overjarig onkruid is veel lastiger te bestrijden zeker als het ondergrondse uitlopers maakt (kweekgras/sommige soorten guldenroede/zevenblad/winde). Sommige van die wortels hebben opslagknollen of verdikte gedeelten waarin reservevoedsel wordt opgeslagen. De wortels van deze planten moet je voorzichtig uittrekken/uitvorken met een riek. Elke wortel die breekt of waarvan een stukje in de grond blijft zitten, geeft een nieuwe plant. Er is een lange adem en consequent ‘tiranniek’ gedrag nodig; alles wat je ziet opkomen moet je er direct uit halen. En eerlijk gezegd; dan nóg is het soms heel frustrerend en is de kans groot dat je de strijd niet wint. Zo gaat het onkruid met haar wortels tussen je vaste planten is gaan zitten waar je het moeilijk tussenuit kunt peuteren.

Remedie 1
Alle tuinplanten verwijderen, de wortels uitspoelen waarbij je elk stukje onkruidwortel goed kunt zien en eruit kunt halen. Daarna kun je de planten op een schoon stuk grond uitplanten. Op het met onkruid besmette stuk grond kun je dan gedurende ca. een jaar een stuk zwart landbouwplastic leggen dat met een dunne laag grond tegen wegwaaien bedekt is. Na een jaar is vervelend onkruid als b.v. zevenblad meestal wel dood.

Remedie 2
Een bodembedekker planten die minimaal net zo hard groeit als het onkruid waar je last van hebt, maar die makkelijker te verwijderen is. Denk b.v. aan gele dovenetel.

Remedie 3
Je kunt het onkruid met chemische middelen spuiten. Natuurlijk ben ik er niet voor, maar soms kun je bijna niet anders. Probleem is wél dat je ook je tuinplanten in veel gevallen doodspuit. Die zul je dus eerst eruit moeten halen (zie hierboven).

Heb je last van onkruid in je nieuw aangelegde border?
Ben je bezig om een nieuwe border aan te leggen dan zorgt de verstoring van de grond vaak voor veel onkruidgroei. Zeker als je ook nog eens compost ter structuurverbetering door die border heen gewerkt hebt. De al aanwezige zaden die door de bewerking van de grond naar boven gekomen zijn, profiteren daar heerlijk van en kunnen massaal kiemen. Door een minimaal 5-7cm dikke mulchlaag van houtsnippers of compost aan te brengen, krijgen de onkruidzaden geen licht en zullen minder makkelijk kiemen. Trek het onkruid dat toch nog kiemt direct als je het ziet met de hand uit. Naarmate de border dichtgroeit, zul je steeds minder last van onkruid krijgen.

Een leuk boek over onkruid 
Onkruidboek voor onkruidminnaars en onkruidhaters, Suze Peters en Caroline Zeevat, ISBN 9789490608941, Uitgeverij Trichis

 

De volgende blog verschijnt begin juni 2018 en zal gaan over het verlengen van de bloeitijd van vaste planten.

 

© Oxalis tuinontwerpen 13 mei 2018

Delen wordt gewaardeerd!