Romantische achtertuin

Romantische achtertuin

Na een ontwerp voor de voortuin volgde enkele jaren later de vraag naar aanpassing van de achtertuin. Over het linkerdeel van de achtertuin met het romantische, zeshoekige tuinhuisje en de weelderig met rozen begroeide pergola waren de bewoners tevreden. Over het rechter gedeelte van de tuin niet. Er stonden hier teveel bolvormige Acacia’s, de beplanting was meer dan manshoog en viel in de zomermaanden voortdurend om.

In het nieuwe plan is er een grindpad langs de hoge hagen in de tuin gemaakt dat het snoeien vergemakkelijkt. Dit pad blijkt veel ruimtelijker te werken dan eerder het geval was toen de borders nog tegen de hagen aan lagen. Het rondom de tuin gelegen pad nodigt bovendien uit om rond te lopen en de tuin en haar beplanting van een andere kant te bekijken.

Het strak geknipte haagblok van Taxus loopt mee met de gebogen vormen in de tuin en vormt, samen met de geknipte Buxusbollen, een goed winterbeeld. In de zomer vormen deze duidelijke structuren de achtergrond voor de prachtige pastelkleurig bloeiende borders met sieruien, pioenrozen, salvia’s en tuingeraniums. De eigenaar zelf maakte de fraaie tuinbank. Op de achtergrond daarvan, meer in een schaduw, fraai uitgegroeide Rodgersia’s (Schout bij nacht), Hortensia’s en Euphorbia’s (wolfsmelk)

romantische achtertuin-locatie Boxmeer -oppervlakte ca. 120m2-ontwerp 2013-fotografie Jeanne van Rijs-aanleg door de opdrachtgevers