KLEIN, LICHT EN MODERN

Klein, licht en modern

De kleine achtertuin was omgeven door een muur en een schutting. De muur vertoonde ernstige scheuren. Vlakbij de achtergevel was de tuin via een deur bereikbaar. De aangebouwde schuur is verantwoordelijk voor de L-vorm van de tuin. De tuin oogde donker door een loofdak en het achterste deel ervan werd door de bewoners zelden gebruikt.

In het nieuwe ontwerp werd de entree verplaatst naar de achterzijde van de tuin. Dit zorgt ervoor dat het achterste deel van de tuin meer gebruikt wordt en de tuin, door de draairuimte die de voormalige deur innam, makkelijker in te richten is. Een uitnodigend spel van gegoten stapstenen leidt de blik vanuit het huis vanzelf naar de L-vormige hoek van de tuin. De nieuwe schutting aan de achterzijde is gemaakt van smalle verticale latten die iets uit elkaar bevestigd zijn. Een semi-transparante wand die de tuin niet compleet afsluit maar een zeer ruimtelijk effect en een mooie lichtval geeft. Als verharding is gekozen voor grind in honingraatrasters. Dit zorgt ervoor dat de tuin groter en rustig oogt. De breedte van de tuin wordt versterkt door parallel aan elkaar lopende 3 stalen pergola’s geschilderd in de keuren van de kozijnen van het huis. Over de eerste pergola, bij de achtergevel, groeit een druif die met haar prachtige blad in de zomer de blik naar buiten omlijst. Twee jaar na aanplant draagt hij al druiven! De middelste pergola,  tussen schuur en muur, wordt in de loop der tijd verder begroeid door de gele klimroos ‘Rosa Mermaid’. Aan de achterzijde van de tuin groeit een wintergroene Clematis over de pergola. In dit gedeelte staat een grote tafel waaraan veel mensen bij dit gastvrije echtpaar een plaats kunnen vinden. De muur werd gerestaureerd, gestuukt en aan de bovenzijde afgewerkt met een zinken rand. Qua beplanting werd gekozen voor gele tinten die mooi passen bij de zachtgele muur van der schuur. De planten zijn losjes verdeeld over de tuin en in het grind geplant en bieden jaarrond bloei.

Kleine tuin-locatie Gennep-oppervlakte ca. 43m²-ontwerp 2016-fotografie Jeanne van Rijs-aanleg eigenaar samen met hoveniersbedrijf Haentjes Tuinen en Meer